Omfördelning av statens finanser i flyktingkrisen

Omfördelning av statens finanser i flyktingkrisen

I veckan presenterade Finansminister Magdalena Andersson en ändringsbudget. Syftet med ändringsbudgeten är att skjuta till extra pengar som behövs nu när vi befinner oss i den värsta flyktingkrisen i modern historia.

Regeringen föreslår att 9,8 miljarder kronor ges som stöd till kommuner och landsting i form av engångsbelopp, För att klara av flyktingkrisen. Man föreslår även att det civila samhället får 200 miljoner kronor. Tillföljd av det ökade antalet asylsökande så ökar man anslaget för ersättningar och bostadskostnader med 961 miljoner kronor.

Regeringen lämnade den 12 november en ändringsbudget till riksdagen med förslag om ändringar i statens budget för 2015.

Vad föreslår regeringen i ändringsbudgeten?

I ändringsbudgeten föreslår regeringen att utgifterna i budgeten för 2015 ökas med 11 miljarder kronor.

•9,8 miljarder kronor ska tillföras som en engångsutbetalning till kommuner och landsting för att hantera den rådande flyktingsituationen.

•200 miljoner kronor tillförs det civila samhället i syfte att stödja dess insatser för asylsökande och nyanlända.

•961 miljoner kronor tillförs anslaget för ersättningar och bostadskostnader för asylsökande.

Källa: Finansdepartementet

Överlag tycker jag att det är bra att regeringen väljer att lägga fram en ändringsbudget med anledning av flyktingkrisen. Däremot är jag inte övertygad om att det kommer räcka med de satsningar som man nu gör. Enligt uppgifter från media har migrationsverket sagt att det behöv ytterligare 28 miljarder för flyktingmottagande. Regeringen väljer nu att föreslå en ökning på 11 miljarder kronor. Det är inte tillräckligt.

Därför så bör regeringen stryka vissa punkter ur sin höstbudget som ändå inte skulle ge någon effekt. Har gått igenom regeringens budget. Och här är mina tankar på vad man kan stryka eller minska i regeringens budget. Dessa pengar bör istället omfördelas eller sättas i beredskap:

#Kulturen: stoppa förslaget på fri entré på de statliga museerna, nu behöver vi få in så mycket som möjligt. Dessutom så bör vi stryka den satsningen på 252 miljoner extra som regeringen föreslår i kulturbudgeten.

#Landsbygden: Satsningen på landsbygden som alliansen fick igenom för 1 år sedan i sin budget är mycket bra. Därför så bör vi omfördela de 2,4 miljarder kronor som landsbygden föreslås få extra i år till flyktingmottagande.

För perioden 2015-2020 så vill regereringen Löfven satsat 20,4 miljarder kronor extra på landsbygden. Denna satsning bör utebli och istället bör pengarna öronmärkas för flyktingkrisen.

#Miljö och naturvården: Regeringen föreslår att miljö och naturvård får en budget på 6,2 miljarder. Man bör istället satsa ca 4,4 miljarder som i den förra budgeten, då kan vi omfördela ca 2 miljarder till flyktingmottagandet.

Bara genom den här omfördelningen så skulle vi få loss ca 25 miljarder kronor.

Det finns ännu en nödvändig åtgärd, Bidraget för heltidsstudenter är idag 2 828kr/månad och lånet är på 7 120kr/månad. 

Jag föreslår att vi sänker bidraget till 1 828kr/månad och höjer lånet till 8 120kr/månad. 

Det är en kontroversiell satsning, men den kommer att resultera i att vi får in mer pengar i statskassan och då kommer vi ha möjlighet att genomföra större satsningar. 

Studiebidraget kan verka kontroversiellt, men Alliansregeringen har redan föreslagit detta en gång. Därför så är det enligt mig inte kontroversiellt.

Vi måste alla bidra.

Annonser

3 thoughts on “Omfördelning av statens finanser i flyktingkrisen

  1. Pingback: Moderaten som ville stänga Avpixlat vill låta landsbygden och studenterna betala invandringen | Petterssons gör skillnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s