Framtidens migrations och integrationspolitik

Framtidens migrations och integrations politik, Uppsala den 19 oktober 2013

“Alla människor ska ha samma förutsättningar till ett liv präglat av frihet och rätt till egendom oavsett vart man är född.

 

Om någon väljer att lämna sitt hemland för en bättre framtid här hos oss så borde vi inte hindra människor, vi borde välkomna de som vill bo här med öppna armar till Sverige.

 

Vi har idag en generös migrationspolitik. Samtidigt är det viktigt att vi tillsammans lägger grunden för framtidens migrationspolitik som är ännu mer generös och human.”

Alexander Bengtsson, Uppsala den 19 oktober 2013

 

 

Migration

Sverige ska även i framtiden ha en generös och human invandring. Målet ska vara en fri invandring och fri rörlighet. Men vägen dit är tyvärr ganska lång.

Jobb, bostäder och utbildning det är de 3 viktigaste funktionerna för en lyckad migrationspolitik. Vi måste göra det så lönsamt att arbete att alla som kan arbeta arbetar. Sverige mår bra när Sverige arbetar.

Vi ska arbeta för at ha en fri invandring, det finns 3 nycklar som öppnar dörren till fri invandring Jobb, Utbildning & Bostäder.

Varje år så ska migrationspolitiken bli generösare än vad den var året innan.

Det är dags att ta död på myterna om att ”invandrarna lever bara på bidrag” & ”Invandrarna tar våra jobb”, för det första så finns det ingen sanning i något av påståendena. För det andra så säger påståendena emot sig själva och då inser man att det inte stämmer.

Arbetsgivarna kommer alltid att anställa den som har mest kunskap och bäst lämpad för jobbet, om det sedan är någon som är född här eller flyttat hit är helt irrelevant och ointressant. Sverige behöver alla arbetare vi kan få.

Sedan så är det dags att vi inför fri arbetskraftsinvandring till Sverige. Vi bör även se över möjligheten om att ändra lagen så att människor som lever i Sverige med ett utvisningsbeslut ska få uppehållstillstånd om man har fått löfte om arbete i Sverige. Egentligen tycker jag att vi inte ska utvisa någon, men vi måste börja någon stans och då känns en reformerad uppehållstillstånds lagstiftning som en bra början.

Utbildning: För att få en kompetens och kunskap för att få ett jobb

Jobb: För att försörja sig och sin familj, för att tjäna sina egna pengar så att man själv får bestämma vad man ska spendera dom på.

Bostäder: För att ha någonstans att bo, samla sina ägodelar i, umgås med familj och vänner, sova. Eller att ha ett ställe och fördriva tiden i.

 

Asyl

Vi måste även verka för att första landsprincipen i EU avskaffas helt.  Man ska ha rätt att söka asyl i alla EU länder.

Sedan måste vi verka för att alla barn som föds i Sverige oavsett om föräldrarna är medborgare eller inte får automatiskt medborgarskap vid födseln.

Det måste bli enklare att söka och lättare att få asyl i Sverige än vad det är idag.

Därför måste handläggningstiderna på Migrationsverket minst halveras, ensamkommande barn ska dessutom prioriteras före övriga ärenden.

Det bör även vara möjligt att söka asyl på plats i Sverige och få ett snabbt beslut.

Sveriges Riksdag beslutade  2013 att ge alla barn även de som vistas i landet utan uppehållstillstånd samma rätt till skola och utbildning som de barn med tillstånd.

Det här är ett steg i rätt riktning mot en ännu mer generös och human flyktingpolitik. Riksdagens beslut visar att Sverige står för att alla ska ha rätt till utbildning. Nu är det dags att vi tar nästa steg på resan till en fri invandring. Nästa steg bör vara automatiskt medborgarskap från födseln.

 

Ensamkommande flyktingbarn

Så här skrev jag i UNT om ensamkommande flyktingbarn:

De barn som har flytt och kommer hit ensamma har ofta fått se saker som inget barn ska behöva se, vissa kanske inte ens har haft tillgång till rent vatten eller kunnat äta sig mäta.

Hur skulle du själv reagera om dina barn tvingades fly? Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att hjälpa dessa barn. Inget barn ska behöva ”bli förälder” åt sina syskon. Alla barn ska leva under sådana förhållanden att de kan vara just bara barn och inget annat.

Jag är oerhört stolt över att vi lever i ett land där alla barn har samma rätt till sjukvård och utbildning, det är verkligen ett steg i rätt riktning!
Så i utvecklingen av en humanare och generösare mottagning av flyktingbarn så tror jag att det är viktigt att vi lyssnar på de barn som kommit hit som ensamkommande flyktingbarn.

Låt oss vara överens om att alla barn är lika viktiga och att vi bör ge samma hjälp till alla barn.
Inget barn ska behöva leva i ovisshet, därför föreslår jag att asylprocessen för ensamkommande flyktingbarn ska ha som mål att ta max 1,5 månad i stället för dagens 3 månader. Ensamkommande flyktingbarns asylansökningar bör alltid prioriteras och behandlas så fort det går.

Integration

För mig är integration Jobb, utbildning och bostad, allt detta för att känna att man har en plats i samhället.  Ingen ska behöva känna att man inte är en del av samhället.

För att alla som bor i vårt land ska må bra är det viktigt med jobb, utbildning och bostäder.  Att få bidrag tror inte jag någon tycker är kul eller särskilt bekvämt.

Det känns så mycket bättre om man själv arbetar ihop sina pengar.  Vi ska inte placera alla nyanlända i ett och sammaområde, det om något föder utanförskap, hur kan vi förvänta oss att nyanlända lär sig svenska och hur vi är om vi placerar alla i samma område. Vi måste sluta skapa samhällen i samhället.

För att lyckas med integrationen och sätta stopp för utanförskapet tror jag det är viktigt att vi satsar på följande:

#Utbildning för dom som inte kan ”konkurrera” om jobben, så att även dessa kan konkurrera. Viktigt att dom som inte behärskar svenska får lära sig det, eftersom att det är viktigt för att få ett jobb.

#Alla typer av bostäder i samma område, för att få bukt med utanförskapet så tror jag att det är viktigt att vi bygger lägenheter i villa områden och villor i lägenhets områden. När jag gick i högstadiet så gick jag i skola i Gottsunda, redan då märkte jag att människor dömde mig och hade fördomar för att jag bodde i villa området Sunnersta, då upplevde jag ett utanförskap, det vill jag sätta stopp för. Därmed säger jag nej till att ”mångmiljonprogrammen” blir egna stadsdelar.

Det är viktigt att vi inte delar upp människor efter socioekonomiska förutsättningar.

#Jobb, alla jobb behövs och vi måste understryka att alla jobben är viktiga, för att få fler i arbete måste vi tvätta bort stämpeln som vissa jobb har. Man ska kunna vara lika stolt över att jobba som städare på ICA som att vara VD för ett börsbolag. Vet ni varför?, jo därför att alla jobben gör skillnad!. VDn ser till att företaget presterar bra så att vi får våra produkter. Städaren ser till att ICA är rent så vi kan handla där.

Om ICA inte hade några städare så kan ingen handla där, då skulle börs VDn inte kunna köpa mat och då kan han varken leva eller arbeta. Kanske är det så att de jobb som är bland de mest viktiga för vår överlevnad dom som har fått lägst status. Därför måste vi påbörja arbetet med att lyfta fram varför varje enskilt jobb gör skillnad, vi är beroende av varandra, när vi lyckats med det så tror jag att vi har en lägre arbetslöshet, ingen ska behöva skämmas för sitt arbeta, man ska vara stolt över sitt arbete och skillnaden som man faktiskt gör.

/Alexander Bengtsson

Annonser

One thought on “Framtidens migrations och integrationspolitik

  1. Invandrare är dom dom arbetar Sverige!! Alla invandrare vi borde stannar hemma 1 vecka!! Och låta Andra arbetar med Invandrare arbetar med?! Sen kan diskutera resten efter vecka är slut.

    Dom flesta som är negativa mot invandrare går hem sen och äta tacos som fredag mys,heja på Zlatan och äta kebab och pizza till lunch ?! Detta hår inte ihop?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s