Mina tankar kring budgetpropositionen

Nu har det gått en vecka sedan Finansminister Anders Borg pressenterat regeringens budgetproposition.

En mycket bra budget där det är tydligt att det ska löna sig att arbeta, man understryker även vikten med fler jobb.

Under finanskrisen så förde Sverige en mycket ansvarsfull och lyckad finanspolitik, det gjorde att vi är en av de stater i Europa med starkast offentliga finanser, vilket är ett tydligt exempel på hur ansvarsfull regeringen har varit under finanskrisen.

Det är glädjande att regeringen föreslår att vi använder styrkan i våra offentliga finanser för att motverka arbetslöshet och se till att arbetslösheten sjunker.

Sedan är det mycket glädjande att regeringens förslag om ett förstärkt jobbskatteavdrag väntas leda till 13 000 nya jobb, det är att ta ansvar för Sverige. Tillsammans med de redan genomförda jobbskatteavdragen så väntas det ha lett till 119 000 nya jobb, det är fantastiskt att regeringen har åstadkommit så mycket.

Riktigt bra att jobbskatteavdragen i störst del går till dom som är i störst behov, de som tjänar upp till 38 500 kronor i månaden får behålla mer än 1 extra månadslön efter skatt om året jämfört med hur det var när alliansen tillträdde 2006.

Någon som är riktigt glädjande är att det förstärkta jobbskatteavdraget innebär att en vanlig inkomsttagare får behålla 200-300 kronor mer i månaden.

Samtidigt så ser vi i propositionen en satsning på lärare, en grundskolelärare föreslås få behålla 273 kronor mer i månaden efter det 5:e jobbskatteavdraget. Samma summa för en gymnasielärare är 337 kronor mer i månaden, Poliser får även dom 337 kronor mer kvar i plånboken. En sjuksköterska föreslås få behålla 333 kronor mer i månaden. Det här är ett riktigt bra förslag!, regeringen visar tydligt att man tycker att det ska löna sig att arbeta. Samtidigt så visar man att man tycker att det är arbetaren som ska få behålla sina pengar och inte staten, det är en viktig signal till alla som arbetar, att man anser att dom förtjänar att få behålla betydligt mer av sina egna pengar.

Regeringen har även valt att prioritera skola och utbildning i budgeten. Sedan Alliansen tillträdde 2006 så har man ökat resurserna till skolorna med 4 miljarder kronor. Dessutom så föreslår man fler karriärmöjligheter för lärare, dessa nya tjänster innebär även möjligheter till höjd lön med upp till 10 000kronor/månad för en lektor och ca 5000kronor/månad för en förstelärare.

Ett av de bästa förslagen är att regeringen förslår att unga under 23 ska få sänkt arbetsgivarkostnad med ca 1000kronor/månaden, riktigt bra att regeringen väljer att göra det billigare att anställa unga människor.

Tycker att det är väldigt märkligt att de rödgröna lägger fram förslag som skulle göra det betydligt dyrare att anställa unga, samtidigt som de rödgröna vill höja skatten med ca 30 miljarder kronor.

Vad Socialdemokraterna, Miljöpartiet & Vänsterpartiet inte verkar ha förstått är att det är oerhört viktigt att man som arbetare ska känna att det faktiskt lönar sig att arbeta betydligt bättre än om man inte arbetar. Moderaterna och alliansen anser att alla jobb behövs, det har man tydligt visat under sin regeringstid. Därför har man halverat restaurangmomsen och infört ROT och RUT avdragen. Socialdemokraterna tycks uppenbarligen inte dela vår uppfattning om att alla jobb behövs, därför riskerar vi att med  Socialdemokratiskpolitik drabbas hårt inom bland annat service sektorn.

Sammanfattningsvis så kan vi dra slutsatsen att det är en mycket bra och ansvarfull budget som regeringen lagt fram, man ser problemen som finns i Sverige idag och har lagt fram handlingskraftiga åtgärdsförslag. Alliansen visar i budgeten att man är redo att ta ansvar för Sverige ytterligare 4 år.

Avslutningsvis så har jag en fråga till Socialdemokraterna, varför vill ni göra det dyrare att anställa unga?, och varför tror ni att ni löser problemet genom att göra det dyrare och svårare för unga att få jobb?

/Alexander Bengtsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s